Başarısız bir Blogger Olmanızın 10 Muhtemel Sebebi

Yazının başında hiç lafı dolandırmadan söyleyelim, Blog yazmak herkesin harcı değildir, ve hatta bu uğurda yola çıkan  çoğunluğun çok büyük bir kısmı blogger olma konusunda direk yere çakılmaktadır.
Birçok kişi bir blog kurma ve devam ettirme konusundaki düşüncelerini, ilk kurulum ve sitenin açılması konusundaki sürecin zor olduğunu düşündüğü için olaya korkak yaklaşmaktadır. Aslında keskin bir kararlılık ve biraz akıllı plan yaparak herkes normal işini bırakıp pasif gelir adını verdiğimiz kazanç yöntemi ile blog üzerinden para kazanarak hayatını devam ettirebilir. Blogger lık sizin adınıza çok büyük bir risk almak değildir fakat buna  arşılık doğru yapıldığında ödülü inanılmaz derecede büyük olabilir. Kar ve maliyet oranları birçok işten daha iyi olan bu blog tutma hadisesini herkese öneriyorum.

Fakat hemen söyliyeyim, tası tarağı toplayıp blogger lık işine girip, ayda 5000 TL falan kazanmaya başlamadan önce şu aşağıda sıralayacağım 10 maddelik hatalar silsilesini iyi inceleyin ve notlar alın…

1. Hedefin Olmaması

Bu muhtemelen sayacaklarımızın en önemli maddesi. Neden diyecek olursanız blog tutmanın ve blogger olmanın asıl amacı insanları doğru hedeflere yönlendirmek ve onlara bu hedefe varacakları yolda yardımcı olmaktır. Örnek vermek gerekirse; eğer bloğunuz kilo verme üzerine ise, içeriğinizin neredeyse hepsi kilo verme konusunda olmalıdır.

Blogger - Hedef
Eğer paylaştığınız makaleler yavaş yavaş yaptığınız geziler, sevimli kedi fotoğrafları  gibi olaylara kaymaya başladıysa, okuyucu yada takipçileriniz bloğunuzdan bir bugatti den daha hızlı şekilde kaçmaya başlayacaklardır.
Çözüm: Bir bloğa başlamadan önce; ilginizi çeken ve  hakim olduğunuz bir konu bulun. Bundan sonraki adımda yazdığınız her makalenin bu konu ile ilgili olduğundan emin olun. Bu konu çok önemli… Spesifik bir konusu olmayan genel bir blog KESİNLİKLE açmayın…

2. Blogger lığın kolay olduğu ve çok az çaba gerektirdiğini düşünmek.

Eğer haftada 30 saat kadar zaman harcamak sizin için az çaba ve kolay iş diyorsanız, o halde haklısınız… Blog işi kolay bir iştir.

Blog yazmak, sürekli kaliteli içerik yazmak ve bu içeriği tanıtıp dağıtmaktan oluşan büyük bir emeğide beraberinde getirir. Bu hat safhada zor olabildiği gibi dahada önemlisi blog yazma işi inanılmaz bir hızda büyümekte olan bir mecradır. Her geçen gün birkaç milyon blog makalesi yazılmaktadır. Bu ne anlama geliyor, eğer bu milyonlarca makalenin arasından sıyrılmak ve başarılı olmak istiyorsanız çok benzersiz ve güzel içeriklerinizin olması gerekmekte. Çaba ve emek çok zor olabilir ama sonunda çok güzel bir ödül sizi bekleyecek.
Blogger - Zaman

Çözüm:
Bir blog kurmadan önce, bu işe ne kadar zaman ve efor harcayabileceğiniz konusunda güzel bir düşünün ve plan yapın. Ne kadar çok zaman ve efor harcarsanız, hedefinize o kadar çabuk ulaşırsınız. Sonrasındada hedeflediğiniz geliriniz o kadar artar.

3. “Ne kadar Çok Para Kazanırım” konusunu seçmek

Blog tutmak çok fazla efor gerektir. Hatta bazı durumlarda full-time bir işin gerektirdiği kadar efor sarfetmeniz gerebilir. Bu yüzden  blog konusunu seçerken gerçekten tutkulu ve istekli olduğunuz bir konuyu seçin.

Mesela fiziksel olarak fit bir vücudunuz yoksa yada egzersiz ve yeme alışkanlıkarı gibi konuarda hiçbir bilginiz yoksa kesinlikle fitness gibi bir konuya çok gelir getiriyor diye atlamayın. Her konu para kazanmaya elverişlidir, ama biraz zeki olamanız gerekli. Hakkında yazmaktan nefret ettiğiniz bir konu hakkında sakın blog açmayın. Önünde sonunda yazmaktan sıkılacak ve vazgeçeceksinizdir.

Çözüm: Konunuzu mantıklı seçin. Eğer balık tutmayı seviyorsanız, “En verimli ve efektif balık nasıl tutulur” konulu bir blog açıp yazmaya başlayabilirsiniz. Eğer futboldan hoşlanıyorsanız, “Fiziksel Eforu Arttırma” yada “Sert ve İsabetli Şut Çekme” gibi konularda bloglar açabilirsiniz.

4. Kendi Alanadı’na(Domain) sahip olmamak

Aslında bu başarılı bir blog açma kararı veren herkesin en kolay kaçınabileceği hatalardan birisi. Fakat her geçen gün birçok kişi kendi alanadını satın almadan blog yazmaya başlamakta. Eğer Alanadı’nın ne olduğunu bilmiyorsanız; kısaca websitenizin yada bloğunuz adı diyebiliriz. Bir blog kurarken şu aşağıdaki şekillerde blog adresleri alabiliyorsunuz:
1. www.blogadi.wordpress.com<
2. www.blogadi.blogger.com
3. Tumblr….

Bu şekilde yaptığınızda ziyaretçilerinize aslında profesyonel olmadığınızı bağıra bağıra söylüyorsunuz. Şimdi “Falanca’nın da alanadı yok ama çok büyük blogger oldu” diyenler olacaktır. Hemen söyleyelim bunlar milyonda bir gibi bir oranda istisnadır.
Çözüm: Blog kurarken kesinlikle kendi alanadınızı satın alın ve o şekilde kurun. Maliyet olarak hiç yüksek bir para değil ama buna karşın ödülü çok büyük olacaktır.

5. Kaliteli Makale yazıp akabinde oturup insanların  bulmasını beklemek.

Birçok blog’un kötü gitmesi ve patlamasının sebebi, kaliteli içerik yazarım olay biter kafasıyla işe başlamalarıdır. İyi bir bloğun, %30 ‘u içerik %70 ‘i tanıtımdır. Eğer makalenizin tanıtımını yapmazsanız, insanlar onu nasıl bulacaklar? Google yada diğer arama motorları, yeni kurduğunuz bir blog’un tanıtımını ve ön plana çıkartmasını yapmayacaktır. İş başa düşüyor.

Çözüm: Blog makalelerinizi tanıtmanın birçok yolu var. En basit ve önemli olanları sıralayalım:

Misafir Blog Yazarlığı.( Kabaca iyi bir blog da misafir yazar olarak bir adet makale yayınlamak diyebiliriz.)
Güzel bir dağıtım ağı oluşturmak. ( Göreceli olarak zor bir mevzu diyebiliriz ama yine her zaman ki gibi güzel oturtulursa ödülü bol olur.)
Facebook, Pinterest ve diğer baba sosyal medya siteleri.

6. Bir ay içinde milyoner olacağını sanmak

Bloggerlık söz konusu olduğunda, kontrol edilmediği taktirde sizi paramparça edip kek gibi ortada bırakacak en büyük davranış bozukluğu bu desek abartmış olmayız her halde. Evet ayda 50.000 USD gibi rakamlar kazanan bloglar var… Ama onlar bu aşamaya gelmek için ne kadar süre harcadılar ve emekler verdiler bir düşünün. En az 3 yıllık kesintisiz bir efor ve kararlılık…

Blogger - Para
Belki hedefiniz o kadar büyük değildir ama şunu bilin ki çok fazla zaman ve efor harcamanız gerekmekte.

Çözüm: En az 8 ay kadar hatta daha fazla uğraşmadan hiç bir blog fikrinden vazgeçmeyin. Hedefinizin ve hayallerinizin gerçekçi sınırlarda olmasına dikkat edin. Ayda 50.000 USD gibi bir gelir için 3 yıl uğraşmak sizce çok mu fazla?

7. İstikrarlı bir Blogger Olmamak

Eğer başarılı bir blogger olmak istiyorsanız, açık ve düzenli bir takviminizin olması gerekir. Arada sırada bi makale yazayım yaw kafasında olursanız bu iş yürümez. Bu bir iş gibi düşünün, eğer ciddiye almazsanız kovulursunuz.

İyi kazançlar elde eden başarılı tüm bloggerlar şunu bilir ki; düzenli olarak kaliteli içerik üretmek ve yine düzenli olarak yayınlamak bu işin anahtarıdır.

Çözüm: Önünüzde 2 seçenek var. Birincisi, Haftada birkaç kez karar verdiğiniz kadar makale yazma konusunda kendinize bir söz verin ve bunu gerçekleştirmeye çalışın. İkincisi eğer olayı daha bir üst seviyeye çıkartmak istiyorsanız kendinize bir online editöryal takvim çıkartın ve bu takvime uymaya çalışın.

8. Berbat bir Tasarım ile Başlamak

Kötü bir içerikten daha da kötü olan nedir biliyor musunuz? Kötü bir tasarım. İlk izlenim hakkında ne derler bilirsiniz; ikinci bir şansınız olmaz... Eğer websiteniz 5 yaşında bi veledin tasarladığı websiteleri gibi gözüküyorsa, sizde 5 yaşında bir çocuk gibi muamele görürsünüz. Blog kurarken bir tema seçmeniz gerekebilir, bu durumda bedava olanların dışında ücretli ve kaliteli bir tema seçmenizi öneririm. Bedava olanlar genelde birçok eksik ve limitli özellikler ile birlikte gelir ve profesyonel gözükmezler.

Blogger - Tasarım
Çözüm: Temanızın tasarımını minimumda tutun. Kırmızı arkaplanı, sarı linkleri ve mavi metinleri olan bir website istemezsiniz, bana güvenin. Spam ve sahtekarcılık sitesine benzeyecek ve herkesin arkasına bile bakmadan kaçmasına yol açacaktır. Kısaca tarz ve çok komplike olmayan temalardan yürüyün…

9. Yeni bir blogda Reklam Kullanmak

Yeni bir bloğa başlarken ve ziyaretçileriniz ile tanışmak ve güven ilişkisi kurmak istersiniz. Bu durumda reklamlar kullanmak pek iyi değildir. Neden diye soracak olursanız reklam hafiften spam gibi gözükür. Bu durumda bloğunuz oturmuş büyük bir blog değilse insanlar sizi spam gibi göreceklerdir. Evet blogdan para kazanmak istiyorsunuz biliyorum, Affiliate Marketing adı verilen mevzu bu aşamada daha iyi bir seçenek olarak gözüküyor.
Çözüm: Aylık ziyaretçi sayınız 50.000‘i görmeden önce reklama yönelmeyin. Bu biraz Ağır gelebilir ama şunu düşünün, reklamda her tıklama başına 5 ila 50 cent gibi bir rakam kazanıyorsunuz. Eğer büyük miktarlarda ziyaretçiniz yoksa reklamdan iyi bir para kazanma şansınız zaten çok düşük.

10. Opt in yada E-Mail listesi aboneliği kullanmamak

Bloğunuza başladığınızda hemen akabinde bir e-mail listesi oluşturmaya da başlamalısınız. E-mail her zaman sizin en büyük önceliğiniz olmalı. İnsanlar her ziyaret ettiği siteyi yada bloğu hatırlamazlar, sizinde kendi bloğunuzu ara ara hatırlatmak boynunuzun borcudur. Mutlaka insanları bloğunuza abone etmeye yöneltmeye bakın.

Blogger - Optin
Çözüm: Eğer E-mail listesi oluşturmak ve kullanmak hakkında daha detaylı bilgiye ihtiyacınız varsa internette konu ile ilgil bir çok rehber ve ders bulunmakta. Pop-uplar, sidebar formları ve bunun gibi birçok yollar ile e-mailler toplayın. Sizin için çok güven veren bi yol değil gibi gelebilir ilk etapta ama emin olun bu sistem çalışacaktır. Özelliklede Pop-Up olanlar…

Orkun Karaburun
Orkun Karaburun
Husband, Designer, Photographer, Director, Thinker, Builder, Geek…